Je reis voorbereiden: de 7 ultieme tips

Reisorganisaties hebben weer de handen vol, boekingswebsites boomen en touroperators draaien op volle toeren. En jij, heb je jouw reis al voorbereid? Misschien is het een flinke poos geleden dat je nog op vakantie ging, dus we hebben enkele cruciale tips voor je opgelijst.

Deel op Facebook Twitter LinkedIn

Reis eerst vanuit je zetel

Terwijl je uitkijkt naar je vakantie beleef je al een groot deel van het plezier. Ga snuisteren in de bib of leen reisgidsen van vrienden die je bestemming eerder bezocht hebben. Lees je in en ontdek zo wat jou aanspreekt in het land waar je naartoe trekt.

Online vind je up-to-date inspiratie: bekende sites als Tripadvisor, maar ook persoonlijke blogs van reizigers, wijzen je de weg naar de huidige places to be om te shoppen, te eten en te slapen. Googelen maar!

Let op: plannen is leuk, maar hou in je reisschema ook ruimte vrij voor spontaniteit. Je gaat op reis om te ontspannen en je te laten verrassen, toch?

Maak je reisdocumenten in orde

Heb je een internationaal paspoort nodig? Moet je een visum aanvragen? Eist je vakantieland inentingen tegen bepaalde tropische ziektes? Zijn er documenten nodig om specifieke medicatie in te voeren?

Check het enkele maanden voor je reis op de website van de overheid. Daar lees je ook de reisadviezen voor landen waar het onrustig is of waar regelmatig natuurrampen voorkomen.

Regel je reisverzekering

Dankzij je mutualiteit en je hospitalisatieverzekering ben je tot op zekere hoogte verzekerd op vakantie. Maar kijk vóór je reist zeker eens na welke dekkingen je hebt en voor welke landen.

Een reisbijstandsverzekering is daarbij een goede aanvulling. Die staat aan je zij wanneer je op vakantie hulp nodig hebt of plots dringend naar huis moet. Verder raden we je aan om een annulatieverzekering te overwegen. Een bagageverzekering is dan weer nuttig als je waardevolle spullen meeneemt, zoals een duur fototoestel of surfmateriaal.

Twijfel je of je voldoende verzekerd bent voor jouw droomreis? Neem gerust contact op.

Bereid je portemonnee voor

Kan je in je vakantieland met je gewone bankkaart en kredietkaart betalen? Vraag dit na bij je bankkantoor, een week voor je vertrekt. Je wilt niet meemaken dat je op dag 1 al het perfecte reissouvenir vindt, maar het niet kunt kopen omdat je kaart het niet doet …

Als je ook in hotels met je bankkaart wilt afrekenen, kan het bovendien handig zijn om de dagelijkse betaallimiet tijdelijk te laten verhogen.

Verder helpt de app Xe Currency Converter je om Thaise baht, Peruaanse sol of andere munteenheden vlot om te rekenen naar vertrouwde euro’s.

Met de auto? Wees vooruitziend

Reis je met de auto? Zorg ervoor dat die pico bello in orde is. Rijd desnoods even langs de garage voor een professionele check-up. Want niets is zo saai als langs de kant van de snelweg op de pechdienst te wachten, terwijl je al met een cocktail bij het zwembad had moeten zitten.

Nog een tip wanneer de weg voor jou niet het doel is: plan voor je vertrek je route. Ook als je een gps gebruikt, heb je maar beter in grote lijnen in je hoofd hoe je van A naar B komt. Zo hoef je niet te stressen wanneer je op een omleiding of een file stuit.

Vooraf opzoeken op welke wegen vaak file voorkomt, waar je tol moet betalen en welke lage-emissiezones je doorkruist, is trouwens ook een goed idee. Het magazine AutoGids heeft dat allemaal verzameld in een overzicht per land.

Slim inpakken

Maak je een rondreis of blijf je op één plek? Te veel bagage is nooit handig. Maak een duidelijke paklijst voor je alles in je koffer begint te proppen. Zo vergeet je niks én sta je stil bij wat je echt nodig hebt op reis.

Bedenk:

  • Overal in de wereld kan je de was (laten) doen. Neem net genoeg kleren mee om verzorgd aan te komen op de eerste locatie waar je meer dan één nacht logeert.

  • Spullen die veel ruimte innemen kan je meestal ter plaatse lenen of huren: handdoeken, bergschoenen, een muskietennet … hoeven niet in je valies of rugzak.

  • Hoeveel boeken lees je werkelijk tijdens een vakantie van twee weken? En als je nu eens voor e-books koos?

Verzamel reisherinneringen

Vergeet je fototoestel niet! Of zorg ervoor dat er lekker veel plaats is in het geheugen van je smartphone. Tijdens een rondreis bundel je dag per dag je ervaringen - foto’s en een verslagje - met de reisapp Polarsteps.

Ook een reisdagboek bezorgt je gegarandeerd uren nagenieten. Gebruik het om fijne anekdotes vol kleurrijke details te noteren, toegangskaartjes of treintickets tussen te stoppen, een schattig bloemetje of een bierkaartje vol droedels in te kleven …

Goede reis!

Regel je reisverzekering online

Reis

Gestolen bagage of opname in het ziekenhuis tijdens je reis? Met een reisverzekering hoef je je geen zorgen te maken over de financiële gevolgen.